top of page
Yazarın fotoğrafıSinan Acer

Wing Chun Hakkında Kısa Bir Bilgi...



Wing Chun direkt, sade ve etkili bir savaş sanatı yaklaşımıdır. Güney Çin’de doğmuş Kung Fu stillerinden biridir. Tarihi yaklaşık 300 seneye dayansa da diğer Kung Fu stillerine göre nispeten yeni sayılabilir. En bilindik efsaneye göre WingChun, Budist bir Rahibe olan Ng Mui tarafından geliştirilmiştir ve ismini de yine bir kadın olan, sistemin ilk öğrencisi ve daha sonra geliştiricisi Yim WingChun’dan almıştır.

Ng Mui’nin stili geliştirirken turna kuşu ve tilkinin (bazı kaynaklara göre turna kuşu ve yılanın) dövüşünden esinlendiği söylenir. Bu dövüş Ng Mui’nin zaten kafasında var olan fikirlerin gelişmesine yardımcı olmuştur. Hayvan hareketlerinin taklit edildiği stiller Çin savaş sanatlarında çok yaygındır ancak WingChun tamamen insan bedenine göre dizayn edilmiştir ve insan bedenine aykırı gelecek teknikleri barındırmaz.

WingChun bazı önemli prensipler üzerine kurulmuştur: Eş zamanlı saldırı ve kontra atak, harekette ekonomi, merkez çizgi vb. gibi.

WingChun olası tehditlere karşı bir kendini müdafaa (s


elf defence) sistemidir. Ama bu, eğer durum ani harekete geçmek gerektiren bir tehlike ve tehdit arz ediyorsa ilk hamleyi bizim yapmayacağımız anlamına gelmez. WingChun etkili bir kontra atak sistemidir.

WingChun felsefesi daima tehlikeden, şiddetten ve kavgadan uzak durmayı salık verir. Kavgadan kaçılamayan durumlar için ise gerekli donanımı verir ve gerçekçi bakış açısını kazandırır.

Bir WingChun uygulayıcısı farklı mesafelerde; yumruk, tekme, diz ve dirsek vuruşlarını nasıl etkili kullanacağını ve bunlara nasıl bir savunma gerçekleştireceğini öğrenir. Bunu yaparken sistemin temel taşları; denge, zamanlama, mesafe, patlayıcılık, koordinasyon vs. üzerine çalışır. Tüm bunları hangi durumlarda, ne tür bir strateji ve taktikle kullanacağını öğrenir.

WingChun her yaşta ve her beden yapısında insanın kolayca öğrenebileceği bir sistemdir. Salt kuvvet ve hıza karşı WingChun iyi inşa edilmiş bir altyapı ve zamanlama ile cevap verir.

Sır Yoktur!



WingChun’da “SIR” tüm sistemin parçalarının aynı konsept ve prensiplerle bolca tekrarı ile kas hafızasına işlenmesinde, yani antrenmanda saklıdır..!


Formlar:

WingChun sisteminde üç çıplak el formu (Siu Nim Tao, Chum Kiu, Biu Tze), bir tahta adam formu (Mook Yan Jong) ve iki silah formu (Luk Dim Boon Kwan ve Bart Cham Do) öğretilir. Formlar birbiri üzerine inşa edilir ama birbirlerinden de bağımsızlardır.

Formlar süslü ve gösterişli hareketlerden oluşmazlar. WingChun estetik kaygıdan ziyade tekniklerde etkinlik ve pratiklik üzerine yoğunlaşır. Aynı zamanda formlar öğrencilerin uygulamalarda kullandıkları tekniklerin sağlamasını almalarını, sistemin formüllerini kavramalarını sağladığından büyük önem taşırlar.


BU ETKİLİ VE BİR OKADAR DA EĞLENCELİ SANATI ÖĞRENEREK HEM OLASI DURUMLARDA KENDİNİ SAVUNMAK HEMDE KENDİNE YENİ BİR YETENEK KATABİLİRSİN.


EĞER KARARSIZSAN VE DENEYİMLEMEDEN KARAR VERMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYORSAN ÜCRETSİZ DENEME ANTRENMANIMIZA KATILABİLİR , FİKİR EDİNEBİLİRSİN.



104 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentarze


bottom of page